luni, 17 martie 2008

Sistemul medical romanesc


    Revenim cu un articol nou din seria "Sistemul medical romanesc"

         Este bine stiut de ceva vreme ca sistemul romanesc medical are cateva probleme de-ale lui. In primul rand nu sunt destule fonduri pentru ca pacientii sa poata beneficia de ultimul racnet de aparatura medicala, aceasta salvand numeroase vieti in fiecare an, in numeroase tari din U.E. . Mnu, noi nu avem asa ceva, cel putin nu peste tot. Avem doar in unul sau doua spitale din Bucuresti, acestea fiind cam singurele din tara dotate corespunzator.
  Problema a doua, si ea foarte importanta , sunt salariile primite de asistentele medicale, de doctori, etc. . Aceste salarii care sunt foarte mici pentru cineva care are viata atator persoane in mainile lor, duc la binele cunoscut sistem al spagilor. O dializa de pilda are o eticheta de 300 RON, spaga bineinteles. Deci nu, nu primiti factura pentru serviciile acordate. Insa mai apare o problema, care e considerata ceva mai grava si care ar trebui discutata mai pe larg, mai ales de mass-media:

    - Se stie de ceva timp ca multi pacienti sunt diagnosticati cu un diagnostic fals sau un diagnostic mult mai grav decat este de fapt ducand la analize suplimentare, tratamente suplimentare care duc implicit la "atentii" mai mari. Dar totul devine si mai grav in momentul in care unii pacienti sunt operati fara sa aiba nimic de fapt, numai pentru aceste "atentii".
       Ceea ce nu pot intelege eu ca om, este urmatorul lucru:
    - De ce te faci medic in primul rand ?  Ca sa salvezi vieti, nu? Cel putin asa stiam ca se practica meseria asta, cu dragoste pentru viata.
Eh mai nou, lumea vrea sa se faca medic deoarece se castiga bine. Si nu se castiga bine din salarii ci din "atentii" sau mai direct spus, din spagi.

Si desi aceste lucruri sunt cunoscute la scara larga, nimeni nu face nimic. Parerile mele cu referire la cum putem opri acest sistem:

- In primul rand, un numar de telefon la care cetatenii romani pot suna pentru a raporta cazuri de coruptie sau cazuri in care sunt nereguli in tratarea pacientilor.
- Salarii mai mari pentru doctori pentru a fi motivati sa lucreze pentru viata oamenilor.
- Fonduri mai mari pentru ca pacientii din toata tara sa poata fi tratati rapid si eficient.\

   Hm, la altele nu ma mai pot gandi, insa primul punct este unul care  nu l-am vazut sa fie mentionat de nici un politician, ceea ce ma duce la ideea ca nu dau nici negru sub unghie cat de bine suntem noi, ingrijiti la nevoie de catre doctorii nostri. 
   Mai nou, doar la clinici particulare putem fi siguri ca suntem tratati asa cum trebuie, ca avem un diagnostic clar si asa mai departe. Pentru ca ei pe asta se bazeaza, sa fie recomandati mai departe pentru serviciile lor impecabile, deci cifre de afaceri mai mari. Si cand mai pui ca asigurarea medicala iti acopera si clinica particulara, nici nu iti mai vine sa mergi la vreun spital de stat.


    Numai bine