vineri, 10 iunie 2011

Ramanem fara IP-uri

       Multa lume stia de ceva timp ca adresele IPv4 curente se vor termina. De ce ? Pai e simplu, sunt doar vreo 4.3 miliarde de adrese IPv4 disponibile. Si suntem vreo 7 miliarde de oameni dintre care 2 miliarde avem internet. Da, stiu, nu iese matematica, dar daca punem la socoteala faptul ca pentru fiecare om care are acces la internet se consuma aproximativ 2-4 adrese ip, nu mai este asa ciudat. Ganditi-va, probabil aveti internet pe mobil, aveti una sau doua adrese acasa si mai aveti o adresa la munca. Pe langa toate astea, mai punem la socoteala si faptul ca sunt atatea institutii si companii care inca mai au adrese IPv4 disponibile desi nu sunt provideri de internet.
      De ce nu s-au gandit cei care au inventat protocolul IPv4 ? Pai protocolul s-a inventat prin anii '70 si atunci nici nu existau computere personale. Chiar seful IBM zicea ca planeta va avea nevoie in final de doar vreo 5 computere. Dar prin 1980 internetul a inceput usor usor sa prinda forma, iar din '90 incoace, numarul celor care erau conectati la internet a explodat. A devenit clar ca in final numarul nu va fi suficient.

Cand ramanem fara adrese IPv4?

      Va puteti lua gandul de la adrese IPv4 statice in Asia. Ultimele blocuri de adrese au fost deja impartite organizatiilor regionale de gestionare a adreselor. APNIC (organizatia responsabila pentru ASIA), a impus pe 15 Aprilie 2011 un sistem de urgenta, in sensu ca fiecare membru (ISP, institutie, etc.) are voie sa ceara doar 1024 de adrese de IP, o singura data. In felul asta, vor mai avea adrese IPv4 pentru cativa ani, dar nu la modul in care se consuma. Ceea ce inseamna ca toti membrii organizatiei trebuie sa-si foloseasca aceste adrese pentru a usura tranzitia la IPv6 (care este explicat mai jos). Deoarece IPv4 nu poate comunica deloc cu IPv6, trebuie ca cele doua sa fie conectate prin sisteme intermediare. Dar asta inseamna ca eu, Gigi Barosanu' cu datacenter, am nevoie si de IPv4, dar si de IPv6, pentru a permite conectarea tuturor utilizatorilor.
       Cat despre restul lumii, Europa va ramane fara adrese la sfarsitul lui 2011, sau inceputul lui 2012. Probabil va adopta aceeasi tehnica pe care APNIC a folosit-o.
evolutia numarului de adrese IPv4 disponibile global 

Ce e de facut ? 

     Solutia a fost deja gasita, dar voi v-ati dat seama de asta, ca sunteti cititori inteligenti (d-aia nici nu scriu cu diacritice, heh). Da, e vorba de IPv6, si a fost introdus inca din 1996, dar exista o problema. Asa cum am zis mai sus, IPv4 si IPv6 sunt tehnic retele paralele, cu alte cuvinte, nu pot comunica direct una cu alta. Si daca asta nu e o problema, rata de penetrare a adreselor IPv6 era in 2008 la 1% pentru orice tara, conform Google. In momentul de fata, din top 1 milion de site-uri, doar 0.15% sunt accesibile folosind numai IPv6, iar din numarul total de utilizatori de internet, 0.27% nu pot accesa site-uri ce folosesc numai IPv4.
     numarul de alocari lunare a adreselor IPv6  incepand cu 2003

        Putem observa spike-ul incepand cu 2011, mai ales din partea APNIC (Asia) si RIPE (care acopera Europa). Este ceva normal, pentru ca tranzitia sa fie un succes, cati mai multi provideri de servicii pe internet (servicii web hosting, datacentere, etc.) au nevoie de IPv6 dar si de IPv4, pentru ca orice noi utilizatori de internet (ce momentan nu au nicio adresa IP) care vor veni peste 2 ani, sa primeasca numai IPv6, dar nici sa n-aiba probleme in accesarea site-urilor. Tot nu se rezolva in totalitate, dar e mai simplu decat sa continui sa dai adrese IPv4 tuturor pentru urmatorii 10 ani (ceea ce nu e posibil).

Cum arata si cand ramanem fara IPv6 atunci? 

      Arata de genul 2001:252:0:1::2008:6 spre deosebire de IPv4 care arata cam asa: 86.254.147.658. Personal cred ca IPv4 arata mai bine, dar nu-i loc domne' .
      Niciodata. Sunt atat de multe adrese IP disponibile sunt acest protocol incat nu am loc sa scriu numarul (1.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 - bine am mintit, am loc). Asta inseamna ca pentru fiecare locuitor al planetei sunt disponibile muuuulte adrese, peste cateva miliarde (cifra e 5×10 la puterea 28). Deci n-avem probleme.

De ce nu s-a facut asta mai devreme? 

     Fac pariu ca acelasi lucru se intreba si Truman cand au picat bombele atomice in Japonia. Dar motivele sunt complet diferite. Protocolul nou presupune in primul rand investitii separate in sisteme de legatura cu reteaua IPv4, si chiar daca nu e mare investitie, lumea nu e dispusa sa dea bani pentru ceva ce nu e ABSOLUT necesar, cel putin asta gandeau oamenii acum 5 ani.

     In plus, protocolul are ceva probleme, inclusiv probleme de securitate. Si in final, desi acum toate sisteme de operare suporta IPv6, asta nu s-a intamplat pana la Service Pack 1 pentru Windows XP, iar majoritatea routerelor si placilor de retea nu au suportat protocolul pana dupa acest update pentru Windows.
     Cu alte cuvinte a fost o lipsa de initiativa din partea marilor companii. Abia pe 8 Iunie 2011 (da, acum 2 zile), Google, Yahoo, Facebook si Akamai au pus suport complet pentru adresele noi, fara nevoia de a mai face ceva complicat din partea utilizatorului.

Concluzie 

    Daca faci webhosting la tine acasa, asigura-te ca cineva ce are numai adresa noua poate accesa site-ul sau serviciul tau. Daca esti utilizator, vezi cand si cum poti obtine adresa IPv6 contactand providerul tau de internet (cel mai probabil totul va decurge fara sa fie nevoie de interventia voastra, veti primi o instiintare ca ati primit adresa IPv6 si aia e).
    Cu siguranta vor exista probleme, oameni care sa nu poata accesa anumite site-uri sau servicii, dar numarul lor va fi redus (sa speram), mai ales ca sa se fac presiuni din partea tuturor sa se adopte cat mai repede noile adrese.  

Banalul leagan, patentat deja

    Patentul (si nu ma refer la patentul unealta) este o metoda de a te asigura ca daca ai o idee inovativa, ea ramane a ta. Evident poti profita de pe urma acestui lucru. Daca sa zicem inventezi masina care merge pe branza topita, depui patentul, este acceptat (daca nu mai exista deja un astfel de patent) si numai tu ai voie sa construiesti o astfel de masina pentru urmatoarea perioada de timp (e vorba de cativa ani dupa care trebuie sa reinnoiesti patentul platind o taxa). Daca altcineva vrea sa construiasca masina ce merge pe branza topita, acea persoana trebuie sa-ti plateasca tie pentru o licenta.
    Evident, printre sutele de mii de idei inovatoare, sunt si idei absolut IDIOATE. Dar nicio idee idioata nu poate tine o lumanare aceluia care patenteaza ceva deja in folosinta de mii de ani.
   Dupa cum spune si titlul, cineva a patentat LEAGANUL. Si asta inca din 2000 (a fost acceptat oficial in 2002). Nu vorbim de o inovatie in domeniul leaganului, cum s-au mai patentat si alte idei (Air Jumper pentru bebei vine in minte, dar nici aia nu e inovatie), ci pur si simplu, un scaun de lemn legat prin doua franghii sau lanturi de o creanga de copac.
    Daca va ganditi ca trebuie totusi sa aibe ceva nou pentru a fi acceptat, aveti partial dreptate. Leaganul este pentru leganare LATERALA in loc de obisnuitul fata-spate. Este absolut magnifica ideea. Hai sa ne leganam lateral in loc sa ne leganam normal, folosindu-ne de forta din maini. Cu siguranta pentru toti copilasii de 5 ani care vor sa se dea in leagan, este mai usor decat sa-si balanseze picioarele, ca la acea varsta se stie ca ei sunt foarte sfortosi.

    The standard method of swinging on a swing is defined by oscillatory motion of the swing and the user along an axis that is substantially perpendicular to the axis of the tree branch from which the swing is suspended. This "forward and back" movement has been known for generations, and is illustrated in FIG. 1. In contrast to the conventional method of swinging, the present inventor has discovered that much greater satisfaction can be obtained by alternately pulling on one chain to move the swing and the user toward that side, and then pulling on the other chain to move the swing and the user toward that side. This side-to-side oscillatory motion of the swing and the user is thus along an axis that is substantially parallel to the axis of the tree branch from which the swing is suspended, and is illustrated in FIG. 2. 

    Ca sa vedeti cacarea lumii cu figura lui, va invit sa va delectati ochii cu urmatoarea "schema":

     Dupa cum puteti observa cu proprii vostri ochi, nu e niciun dubiu ca nimeni nu s-a mai gandit pana acum la asa ceva, si deci de la sine se intelege ca este o INOVATIE. Daca doriti sa va delectati asupra acestui patent uitati un link de la biroul de patente american:

     
      Mare grija deci cand va construiti un leagan in curte, sa nu trageti de lant pentru a va legana pe laterala, e o "miscare" patentata.

joi, 9 iunie 2011

Turambar: PIB-ul României, 1990 – 2011. Douǎ decenii de împliniri mǎrețe

Turambar: PIB-ul României, 1990 – 2011. Douǎ decenii de împliniri mǎrețe

Stiri de cacat pe money.ro

Din plictiseala si pura intamplare dau peste un articol intitulat "La 22 de ani în ring cu rechinii: Povestea unui tânăr investitor la bursă". Mai sa fie, zic eu. Hai sa vedem, da-l in cacat, trebuie sa fie tare pustiu.
Dau pe stire, evident ma trimite pe money.ro, site-ul iRealitatii de bani (care numa stiri despre economie nu are - sau are dar sunt foarte vag conectate cu macroeconomia).

Si ce vad acolo: “Prima dată am pus 500 de euro şi apoi încă 500 [...] A urmat un mic câştig, de câteva sute de euro, cât să facă mai amară pierderea ulterioară." <- Adica i-a pierdut pe toti. Ok, ceva normal, trebuie sa incepi de undeva nu ? Bun. Mai departe, ”Până acum nu am scos niciodată bani şi nu prea am de gând. Dacă am să câştig îi reinvestesc." Pai bine ma, money.ro, n-am nimic cu tanarul, bravo lui, dar a nu scoate niciun ban , nu inseamna ca esti cu rechinii la bursa. Mai ales pe sumele astea.

Cine sunt acesti rechini pe bursa ? Pai sunt aia care se duc la broker si spun ceva halucinant precum "cumpara si tu de 500 milioane (lei vechi) actiuni la asta". Asta asa, de incalzire. Aia's rechini. Acceptam articolul daca era vorba ca pustiul castiga ceva banuti in mod constant, nu ca ii baga, ii pierde si porma ii recastiga usor usor.

Cateodata trebuie sa te apleci in fata prostiei si sa le dai locul cuvenit pe podiumul celor mai inutile surse de informare pentru investitori.
Cat despre pusti, mult noroc inainte, dar o intrebare: cum ai ajuns sa dai interviu pentru money.ro cand esti printre miile de oameni ce au niste sute de lei bagate in bursa ?

Vreti linkul original ? Nu intrati, ca le faceti rating, dar asa e frumos din partea mea, sa pun sursa:

http://www.money.ro/povestea-unui-tanar-investitor-la-bursa_989911.html

miercuri, 8 iunie 2011

Oldies but goldies

 

"Peter Gabriel - Big Time". E o melodie ce-a iesit in 1986, in albumul "So". A intrat in topuri (a intrat si-n Billboard Hot 100, ajungand pe locul 8). Povestea melodiei este despre eforturile unui om pentru a atinge succesul.
Needless to say, la vremea respectiva, videoclip-ul era ceva incendiar.

luni, 6 iunie 2011

A trecut si WWDC 2011 - NU VEDEM IPHONE 5

Sunt foarte dezamagit. Sincer, sunt dezamagit. Speram la iPhone 6 pentru toamna viitoare. Dar cred ca nu au reusit sa-i dea de cap cu dual core-ul pe un telefon. Ar fi o lovitura impotriva lor sa reuseasca HTC sau stiu io ce alta firma iubitoare de Android.

Pai si daca niciun telefon, atunci ce au prezentat ? Pai au prezentat trei chestii mari si late :

1. OS X Lion - o sa ma concentrez foarte putin pe imbunatatiri - sunt unele chestii precum full screen apps (in sfarsit trecerea de la ferestre la full screen apps, ca pe telefon). Toate aplicatiile acuma sunt intr-un singur director, si deja lansatul Mac App Store, care cred ca e ceva extrem de bine venit, mai ales pe Mac, unde aplicatiile nu sunt asa peste tot.
Numele insa are implicatii mult mai mari. Nu este ales la intamplare. Apple a inceput cu Cheetah si a continuat printre pisicute, care de care mai mari. Leul e cea mai mare "pisicuta" si deci inseamna ca e si ultimul OS X. Probabil in 2 ani sau poate cine stie, chiar anul viitor, avem parte de OS 11 :). De altfel daca stam sa ne gandim, Steve Jobs a zis atunci cand a lansat OS X ca "va aranja scena pentru urmatorul deceniu". Iar asta se intampla in 2000.

2. iOS 5 - Nu stiu cum pot sa lanseze oamenii iOS 5 fara iPhone 5 dar in fine :)) sa zicem ca le-a scapat. Cea mai importanta schimbare din punctul meu de vedere e la notificari. Pana acum ma scotea din minti cand suna alarma si venea un sms care oprea alarma (si asa ajungeam sa ma trezesc 2 ore dupa ce era setata alarma sa sune). Acuma e mai elegant, e ca la Android de fapt (da, era mai bine la Android - nu va umflati in pene)/

3. iCloud - aici e misto. Pana acuma, oamenii aveau MobileMe. Adresa de mail era misto de genu nume@me.com . Aveai o aplicatie de mail care era foarte bine realizata, un album foto care era si nu era functional, un calendar inutil cu sync intre iPhone si calendar si avea o functie foarte importanta si anume iPhone Finder. Daca ti se fura, puteai da mesaje remote din contul de MobileMe, fara sa conteze ce SIM era introdus, puteai sa blochezi telefonul complet si mai important decat orice puteai sa-l localizezi, sa vezi unde e. :) Problema era ca el costa 79 de euro pe an. Ceea ce mi se pare mult, pentru un serviciu de mail mai smecher. Eh acuma se numeste iCloud si e exact asta. Face sync automat la tot intre toate device-urile pe care le desemnezi. Ba chiar si sa sharuiesti cu altcineva. Sa zicem cu sotia, puteti avea amandoi acces la acelasi calendar. Eu introduc ceva, se transmite automat pe telefonul ei, etc. . Si pozele se uploadeaza automat si sunt pastrate pentru 30 de zile.
Dar cel mai important e ca tot serviciul e gratuit. Asa da. O sa am cont @me.com clar :).

Revin cu ideile revelatiei

Dupa cum ati aflat, m-am decis sa plec. Pai da, asa mi se pare normal, nu sa stai aici si sa te uiti la cum trece viata pe langa tine.
Asa ca am inceput sa cercetez toate locatiile posibile, impreuna cu toate modurile posibile de a pleca. Am plecat de la SUA (da stiu, visul american care de fapt e un cosmar, dar oricum e mai ok decat aici), unde am descoperit ca nu prea ai cum sa ajungi decat folosind o metoda extrem de complicata si confuza, ce dureaza niste ani buni pana reusesti sa obtii GREEN CARD-ul. Ai avea teoretic mai mult noroc prin loteria vizelor decat sa incerci efectiv sa obtii green card-ul folosind alte smecherii. De ce ? Pai dupa 11 sept 2001 cand "infidelii" au fost bombardati de arabi cu propriile lor avioane (eu tot nu sunt convins dar asta e povestea care ne-o vand), au impus niste reguli extrem de stricte privind imigrarea. Nu numai ca au impus niste reguli foarte stricte dar au inchis complet practic toate canalele de imigrare.
Pai si altii cum reusesc ? Se duc ilegal, dar pentru mine asta nu e o optiune. Vreau sa stau linistit nu sa stiu ca ma pot trezi oricand cu oficiul de imigrari ilegale la usa si sa ma trimita inapoi de unde am venit pe banii mei. Nu este o optiune. Singurele modalitati de a intra in SUA legal fara green card prin loteria vizelor e cam asa:
- Viza de student (dar facultatile sunt in general destul de scumpe si chiar nu prea vor sa ramai pe acolo dupa ce termini studiile, deci ramai cu buza umflata)
- Viza pentru investitori - daca investesti minim una bucata milion de dolari si creezi x locuri de munca (gen 20) - dar tot e un drum destul de anevoios pana la green card -- se accepta si 500.000 in anumite circumstante (uau doar 500 mii dolari, hai ca scot de pe card acusi)

Deci clar SUA a disparut de pe optiunile mele de emigrare. Asa ca am zis hai ca si aproape se paote...wrong! Vestul europei e destul de blocat emigrantilor pentru majoritatea tarilor (inafara de Spania, Italia, Portugalia, etc.). Astfel ca iti trebuie un permis de munca pentru Franta (pana in 2012), Germania si Austria (2014), Marea Britanie (parca 2012), etc. . Sa zicem ca se obtine, ca te angajezi la random spalatori de masini, tu castigi prost dar partenerul e liber sa se angajeze unde vrea (nici macar nu stiu daca te lasa sa vii cu partenerul de viata pentru perioada in care lucrezi - poate ma lamuriti si pe mine), dar ce faci cu limba? Inafara de Marea Britanie (ca toata lumea stie engleza), oriunde te duci ca sa te poti angaja cam ca orice, trebuie sa stii limba respectiva la nivel conversational. Personal nu as avea probleme cu germana sau franceza (le stiu la nivel de baza dar e un inceput), dar tot ar fi foarte greu pentru inceput.

Asa ca am zis hai ceva mai exotic totusi, dar nici sa nu avem probleme. Si ne-am decis pe Canada. Spre deosebire de SUA, salariile sunt un pic mai mari (cel putin la nivelul salariului minim pe economie e chiar dublu aproape ), asigurarea medicala si pensia sunt incluse in salariu intotdeauna, si dupa calculele noastre pe un salariu minim stai fara probleme daca nu mergi la distractii (adica platesti o chirie, utilitati, telefon, net, mancare, taxe, transport - daca strangi ceva mai mult, ajunge pentru doua persoane), astfel ca viata e ok, daca amandoi am castiga salariul minim pe economie facand cine stie ce pana ne acomodam si incep angajatorii mai seriosi sa se uite la tine (ba chiar ar ramane si banuti).
Numa sa te decizi sa zici hai plecam nu e de ajuns. Canada nu e un UE, si ca sa ajungi acolo chiar si in vizita, iti trebuie viza. Dar procesul de imigrare e mult mai simplu ca la americani. Astfel, trebuie sa vezi mai intai daca indeplinesti punctajul minim de intrare. E un test ce include nivelul tau de limba, pregatirea ta educationala, experienta ta in munca, varsta, etc. . Dar numa sa indeplinesti punctajul nu e de ajuns, trebuie si sa ai minim un an experienta de munca in ultimii 10 ani intr-unul din domeniile cerute de ei. Sunt 29 de profesii printre care si bucatar, sudor, macaragiu, etc. . Noua lista va fi postata in iulie si aia si asteptam, mai ales ca anunta ca va fi ceva mai usor sa obtii punctajul, bagandu-se si mai multe puncte pentru orice nivel de educatie, varsta si limba.
Dupa ce ai vazut ca esti eligibil (de cele mai multe ori e bine sa ai un partener de viata cu care sa faci formularul, sa ai un punctaj cat mai mare sa fie cat mai la sigur), trimiti dosarul la Sydney pentru partea federala sau in Viena pentru partea franceza (da, puteti aplica si pe Quebec complet separat si e ceva mai usor, dar tre franceza, doh). Dupa aproximativ 8-12 luni primesti raspunsul si primesti Permanent Resident Card (care e practic un fel de Green Card canadian) si aia e. Indiferent ca ai aplicat pe partea franceza sau federala, nu conteaza, te poti duce oriunde vrei in Canada pentru a-ti incepe noua viata.
Un singur impediment pentru romani, e faptul ca atunci cand depui dosarul trebuie sa arati ca ai in cont suficienti bani sa te sustii acolo o perioada dupa ce ai ajuns. Pentru 2 persoane trebuiesc vreo 13-14 mii de dolari canadieni. Altfel, macar dovada ca aveti o proprietate ce poate fi vanduta, si valoarea acesteia.

Merita cercetata si varianta Noua Zeelanda sau Australia insa exista o taxa pentru aplicarea dosarului, pe care nu o dobanditi inapoi indiferent de raspunsul biroului pentru imigrari. Pentru Canada e de 550 dolari canadieni, ceea ce e rezonabil, insa pentru Australia vorbim de 2500 de dolari australieni (si nu, dolarul australian nu e mai jos decat dolarul american, nici ala canadian nu sta mai jos) si deci e un pic cam mult numa ca sa incercati.

Plus ca nu-mi place accentul australian :))