marți, 19 februarie 2008

MacBook Air Revolution



Astazi am noi idei... tocmai m-am gandit la o masina care merge pe sosea cu 500km/h, se ridica in aer si atinge de 5 ori viteza sunetului si pe urma cumva se scufunda in apa si merge cu de 3 ori viteza sunetului. Insa problema grea este punerea in practica. Suntem intotdeauna limitati de tehnologia existenta si niciodata in viata reala nu se intampla ca in Stargate Atlantis unde Mckay este un geniu si rezolva totul in 5 minute.

Insa sunt unele lucruri care sunt posibile. Cum ar fi : MacBook Air. Daca nu sunteti fani apple probabil doar ati auzit din intamplare, dar in cele mai multe cazuri habar nu aveti ce este acest notebook.

Este cel mai subtire notebook din lume. Foarte subtire. Pana acum cele mai subtiri erau notebook-urile de la Sony, Sony TZ Series care erau de la 1.2” pana la 0.86” grosime. Insa MacBook Air are cel mai gros punct la 0.76” si cel mai subtire la 0.16”. Observati totusi ca cel mai gros punct al MacBook Air este totusi inca mai subtire decat cel mai subtire punct de la Sony TZ Series. De fapt... este atat de subtire incat intra intr-un plic  de birou. Incredibil.

Bineinteles unele compromisuri trebuiesc facute. Are tot ce are orice laptop, insa nu are un dvd/cd-rom. Insa Apple s-a gandit si la asta. Poti transfera wireless de pe calculatorul tau windows sau mac orice program pt macbook air. Wireless... wow... chiar ca nu imi mai trebuie dvd-writerul. Pe langa asta, si mai incredibil, cei de la Apple s-au gandit si pentru cei care inca nu sunt chiar asa de pregatiti sa renunte la unitatea lor optica. In consecinta, pentru 99$ puteti cumpara un drive optic extern facut special pentru MacBook Air. Si acesta este... chiar foarte mic, mare cat cd-ul, atat. Practic il poti lua in buzunar.


luni, 18 februarie 2008

Ceva interesant


    Uitati ceva ce am gasit recent cautand pe google. Se numeste carsurvey.org si se ocupa cu ... pai car surveys, adica review-uri. Aveti absolut toate modelele posibile de masini, inclusiv orice dacie facuta vreodata.
    Va recomand acest site pentru cei care vor sa afle parerile celor care chiar conduc masinile in cauza. De ce ? Simplu : un review profesionist se ocupa cu review-ul masinii pe parcursul a cateva sute de km pe cand daca detineti masina in cauza aflati cum se comporta in timp.


Oferta

Fac o oferta speciala de sarbatori ... adica... la 3 luni dupa sarbatori... whatever.
Oricine doreste sa publice articole, nu trebuie decat sa trimita un articol la mailul meu care este andrei.avasi@antalexco.ro si daca este un articol atunci va pun pe lista de autori.

Constructiile de reabilitare din Bucuresti

V-ati uitat vreodata la constructiile de reabilitare din Bucuresti ? Uitati parerea mea personala : groaznic.

In primul rand, care este faza ? Bucurestiul are nevoie intr-adevar de reabilitare, arata groaznic in comparatie cu alte capitale europene deci de aici edilii bucurestiului s-au gandit ca este mai bine ca lucrarile sa inceapa acum sa se finalizeze cat mai rapid si astfel bucurestenii sa aiba o viata mai usoara. La faza de concept, ca orice alt proiect romanesc, arata EXTRAORDINAR. Pfff, imaginati-va , linii noi de tramvai, gata nene cu tzopaiala prin tramvai din cauza gropilor. Io incep sa ma intreb prin Pantelimon pe acolo cum mai pot merge tramvaiele pe sinele existente. Adica in unele locuri sina este efectiv ingropata in sol. Fara gluma ! DAR! Sa revenim la conceptele noastre de reabilitare.

Asa cum ziceam, conceptul este extraordinar. Pe urma a urmat licitatia pentru preluarea lucrarilor si evident licitatia este castigata de firma care cere cel mai putin pentru acele lucrari. Dar asa cum numai in Romania se intampla, cand este vorba de un pret mai mic, evident este vorba si despre o lucrare proasta sau in unele cazuri o lucrare care dureaza cu mult peste data la care trebuie sa fie totul terminat. Si, tineti-va bine, asa cum este vorba de romani, a fost vorba de ambele: si lucrare destul de proasta si timp mare de executie. Sa incepem cu inceputul : 


Eu stau in Colentina, un cartier, daca ma intrebati pe mine, absolut oribil. Insa s-au efectuat lucrari de renovare pe Colentina - deci vom vorbi despre Colentina. Pe langa faptul ca sunt 1232311232149074876 de firme care se ocupa de o portiune de 1km, sunt doar ... hm , 4-5 lucratori disponibil pe “santier” in orice moment dat. De obicei ii vezi de fiecare data mancand, fumand, luandu-se de fete pe strada si lista depravarilor continua. Asta este executia imensa. Dar ziceam ceva si despre modul prost de executie : unde este facut , este facut, arata bine, la fel de bine cum arata si autostrada soarelui cand a fost finalizata. Numai ca ramane de vazut cum va rezista in timp. Insa ceea ce se vede de acum, este lipsa de “inovatie” a constructorilor romani de a ridica nivelul capacelor de canalizare la nivelul asfaltului. Deci pe langa faptul ca benzile sunt imaginare tre sa si ocolesti toate canalizarile posibile care sunt practic GROPI. Mai mult de atat au ramas adevarate bucati neasfaltate intre bucati asfaltate (probabil au ramas fara asfalt, nu ma intrebati cum este posibil) care sunt marcate prin niste jaloane - in curba... deci s-au gandit oamenii ca atunci cand vii pe acolo pe la 3 dimineata, rupt de oboseala, cu o viteza de 60km/h vrand sa ajungi mai repede acasa, vei vedea acele jaloane cum se va termina curba. Va spun de acum: le veti nimeri direct pe centru, iar masina va face ca toate cele in urmatoarele 5 secunde.

Pana la urma cred ca firmele de constructie de la noi au nevoie de lucrari de reabilitare de la creier, sa gandeasca inainte sa faca ceva. Orice input din partea voastra din alte parti ale orasului sunt bine venite.

Cultura Apple


       Zilele trecute in timp ce navigam pe iMac-ul meu pretios, am realizat un lucru foarte important: ce inseamna de fapt sa detii un iMac. Ce este el de fapt...

Daca ne uitam acum putin pe site-urile IT putem observa ca preturile Mac-urilor sunt foarte competitive in comparatie cu alte computere brand cum ar fi Dell, HP, etc. , insa daca e sa iti faci un computer numai pe componente iesi la acelasi pret cu un computer ceva mai performant, asta bineinteles daca incluzi si licentele de windows si ce mai folosesti zi de zi. Insa cu totii stim momentul ala in care te duci la serviciu, spui colegilor tai ca ti-ai luat un computer nou si ei o sa te intrebe ce procesor ai, tu le spui, unii o sa faca “wow” altii o sa faca “bleah, intreaba-ma pe mine data viitoare”, insa daca iti iei un Macintosh si spui asta celorlalti...pur si simplu intrebarile dispar. Dintr-o data nu mai intereseaza pe nimeni ce ai ca procesor sau ce hdd ai sau ce placa video. De ce ? ma puteti intreba... raspunsul este simplu. Chiar daca performanta sistemelor Macintosh (iMac, MacBook, etc cu exceptia MacBook Pro si Mac pro care sunt scream-ere) nu este neaparat una de top, realizezi ca pur si simplu este “cool”. Deci, deci deci deci, este un fashion item. Pana si sistemul de operare, Mac OS X, chiar daca este net superior unui sistem de operare Windows (chiar daca nu cel mai popular si deci mai putin aplicatii deocamdata), este facut sa fie misto, sa fie “fashionable”. Cine a mai vazut un computer 2 in 1 altundeva decat la produsele Apple ? Nimeni. Iar acum ca poti sa rulezi si Windows pe  macintosh pentru ca sunt dotate acum cu procesoare Intel Core 2 Duo, este si mai practic.


In primul rand, haideti si putina istorie pentru necunoscatori : 

    Apple a fost de fapt prima companie care a facut productie in masa pentru computere personale, ei sunt inventatorii computerelor personale deci. Insa o data cu hardware-ul au facut si software-ul, acesta nefiind intotdeauna cel mai bun. Steve Jobs este fondatorul principal al companiei, fiind ajutat de prietenul sau “Woz” (care a scris limbajul Basic pentru Apple II ) si care de fapt construia computerele. Apple a fost practic la vremea sa companie cu cea mai mare crestere a veniturilor din istoria Statelor Unite ale Americii (un nume prea lung pentru o tara zic eu... ). Insa Steve Jobs a fost dat afara de propriul sau grup de directori care considerau ca Steve distruge compania prin modul sau abuziv de a organiza compania si angajatii sai. Din momentul acela Apple a decazut aproape complet pana in 1997 cand Steve Jobs s-a reintors la Apple, dupa ce fondase Pixar (stiti cu totii Ratatouille si Cars si Nemo nu?) si dupa ce fondase si NEXT, platforma pe care internetul asa cum il stim azi a fost inventat. Din momentul acela Apple incepe sa urce din nou, prin introducerea conceptului iMac , iPod, etc , etc ,etc pana la iPhone si MacBook Air din prezent. Cu atat mai mult cu cat nici o firma de hardware/software nu cunoaste in prezent o comunitate mai loiala decat Apple. Astfel brandul Apple a devenit un cult, un sinonim al cuvantului fashion, simplicitate, etc, etc.


Si inca o chestie care nu o pricep eu foarte bine. De unde naiba design-ul iMac-ului. Adica ... de unde naiba ideea cu culoarea. Uitati ceva ce inca nu pricep. Oriunde as pune computerul, fie intr-o sufragerie ultra high tech, la serviciu intr-un mediu de office sau pe biroul meu, se potriveste extraordinar cu tot ce este in jurul sau. Am boxe negre, computerul e alb, se potriveste perfect. Boxele puteau sa fie ROZ ca tot se potrivea (asta e hint pentru fete). Dar poate e unul dintre misterele vietii, cine stie.


Si one more thing... nu stiu cum se face insa la nici o alta companie nu am vazut asa ceva : la fiecare conferinta si sunt vro 2-3 pe an la Apple, vezi noi produse fie software sau hardware, noi upgrade-uri fie software sau hardware, noi programe, etc etc. Fiecare conferinta prezentata de Steve Jobs este ca un concert al Rolling Stones. Astepti cu sufletul la gura sa poti viziona sa poti vedea ce introduce nou si e unu dintre putinele video-uri la care pur si simplu nu poti da forward 5 sec pentru in 70% din cazuri ai pierdut ceva important : ori o gluma, ori o informatie, etc. .

Daca ma intrebati pe mine nu pot decat sa zic : uimitor