marți, 14 iunie 2011

Orașul moare, dar o să avem telegondole băieții!

         Să pun scena pentru voi da ? Cerșetorii sunt prezenți în fiecare zi de la 10 dimineața la 6 seara, drumurile sunt pline de gropi deși au costat cât autostrăzile din Germania, școlile au fix 0! bani pentru echipare și cercetare, autobuzele ... n-are rost să mai menționăm autobuzele, taximetriștii nu știu cum să ajungă mai subtil la manetă să-ți mai bage un 50 de bani fără să observi, muncitorii stau tolăniți pe banul public și spun că întârzie din cauza vremii și Oprescu visează autostrăzi suspendate. De unde suspendate, nu știm.
        Acum, că Oprescu are vise mari, Onțanu ce păzește ? Își trage și el ceva suspendat și ca să nu dea la uochi, nu face autostradă. Face telegondolă. Nah, Oprescule, CE-AI ÎNȚELES ?!
        Cică turism. Unde turism ? Printre miile de mașini blocate în trafic ? Da, ok, avem și noi câteva obiective turistice. Să le enumerăm da ? Parcul Herăstrău, Palatul Parlamentului șiiii cam atât. ”Uiți de muzee!” Ah la naiba, am uitat de muzee. Care muzee ? Uite-o idee: vrei să promovezi turismul in București ? Atunci bagă banul public în muzee! Renovați-le, să le ia ochii ălora când trec prin ele.
        Dar nu, că cică e și pentru transport, să facem naveta la muncă, trecem peste trafic, alea alea. Da mă ? Hai sa ne uităm peste traseu:
traseul telegondolei

        Bă mii de scuze, într-adevăr, jumate din populație lucrează în, peste sau sub lacurile capitalei. De obicei, oamenii fac naveta din nord-est și est, spre sud-vest și vest și vice-versa. Io acilea văd un traseu care acoperă vreo 2% din locurile de muncă din capitală, cu tot cu chioșcuri. Aia nu este o porțiune umflată cu mașini. Rutele umflate cu mașini sunt cele care merg din/spre centru. 
“Dacă lucrurile merg normal și obținem toate avizele necesare, telegondola ar putea fi funcțională în vara anului 2012. Acesta este un termen estimativ rezonabil”, a conchis proiectantul Kasol Group. 
     Când or termina ei un proiect public în 12 luni, jumătate din populație va fi miliardară. Mai ales un proiect de 10 km lungime. Cât despre cost...niciun pâs! Probabil le e și lor frică de cât va costa. Și, cel mai probabil, X firmă privată se va ocupa de ”întreținerea” proiectului și încasarea profitului. Și tot nu ne alegem cu nimic :(

duminică, 12 iunie 2011

Sistemul de licitatii publice - Marea groapa a banului public

           Sincer, m-am saturat sa vad cum banul public e folosit in modurile cele mai iresponsabile. Pentru a rezolva problema coruptiei (atentie, nu in totalitate, acest lucru il consider absolut imposibil) trebuie sa aflam unde se ingroapa banii. In special, in buzunarele cui merg dar nu numai. Sa afli in buzunarele cui merg banutii nostri munciti luna de luna si dati cateodata cu forta in vistieria statului este folositoare numai dupa ce ai astupat gaurile. Pentru ca dispare X dupa gratii si vine varul Y. Hai sa facem un mic comentariu.
           Coruptia e de la nivelele cele mai inalte pana la cei mai de jos, iar prin cei mai de jos, intelegem oameni de afaceri, directori de companii mari, pentru ca aia mai jos de atat sunt cei care dau bani si nu vad nimic facut pe banu respectiv. Coruptia in Romania, nu are culoare, nu are partid si nu are un nivel la care sa se opreasca. Desi consider ca de pilda Basescu face un lucru bun ca mai starpeste din coruptia taberei opuse, nu face nimic sa o opreasca in propria gradina, ceea ce cred ca i-ar aduce poate un avantaj ceva mai mare lui si partidului sau prin faptul ca arata ca isi fac curatenie singuri.
            Acum, aceasta coruptie exista si la nivelul de "bai Gigi (parlamentar), iti dau ba si io vro' doua sute de mii de albastrei asa, si facem un martini cu niste scoli ? ". "Sa nu se prinda taticu bre". "Nu ne prinde, stai calm". Ca sunt sau nu prinsi, nu prea conteaza, oricum nu ajung la puscarie, si daca ajung au parte de celule speciale. Dar sistemul cel mai daunator bugetului este sistemul de licitatii publice. Dovezile sunt peste tot, mai ales la segmentul de sosele, asa cum mass-media capitalizeaza pe acest segment al sistemului de licitatii, dar exista in mai toate licitatiile ce au niste bani frumusei pusi deoparte. Sa luam pe rand, incepem cu de ce nu toata lumea foloseste sistemul de licitatii publice (ceea ce ar trebui, in parerea mea, sa fie un sustinator al afacerilor private, in sensu ca tii companiile in viata, iar parte din banii respectivi oricum se intorc la stat prin ciclul natural al economiei) si terminam cu modul de operare in cadrul licitatiilor. Nu o sa fac o analiza extraordinara, nu sunt un expert, dar cred ca daca cineva este, poate ii dau o idee si elaboreaza "stiintific" pe aceasta tema, pe propriul lui blog sau aici in comentarii.

sursa: vidu.ro 

   De ce Fanica, director de companie de supozitoare nu participa la licitatii

            Partial pentru ca doar SRI-ul si SIE comanda supozitoare si prezervative in cantitati mari in mod regulat (si asta chiar numa ca sa transfere banutii in buzunarele altora). Dar in principal deoarece sunt extrem de multe conditii de participare. In primul rand firmelor le sunt cerute certificarea ISO 9001 in din ce in ce mai multe licitatii. Certificarea costa si e anevoios de obtinut (in sensu' ca e ceva de munca sa te pui la punct cu standardele ISO). In al doilea rand, compania nu trebuie sa aibe niciun fel de datorii la stat. Intr-o tara unde majoritatea firmelor au datorii la stat, mai mari sau mici, mai ales in perioada post-2008, acest lucru descalifica aproximativ 200.000 firme in mod automat. Pe urma, intervine procedura. De pilda, zic si eu despre ce stiu, si la ce am fost martor: pentru o licitatie ce implica proiectare in constructii (sa tragi linii "p'aci trecie apa bre"), nu e de ajuns sa spui PRETUL X, TERMENUL Z, INCLUDEM SERVICIILE A, B, C. Trebuie sa dai un plan preliminar ce contine solutia ta pentru proiectul respectiv. Sorry, dar treaba e deja facuta pe jumate (in vest, e deja facuta 100% - restul e optional si se plateste, dar la noi e mai special) si inca nu ti-ai luat niciun ban, nici macar nu ai garantia ca vei lua vreun ban si inseamna multa munca degeaba. Da-i cu verificatori (care costa bani cacalau, fiti siguri), da-i cu semnaturi, documente, etc. , fara sa ai vreo siguranta in legatura cu licitatia. Deci daca te bagi, te bagi la sigur. Dar aici intervine problema urmatoare.

   Modus Operandi

             Io vin si zic "fac proiectul asta pe 2 lei". Tu vii si spui "fac proiectul asta pe 15 lei". Eu castig. Topai in sus de bucurie, suntem salvati de la faliment fratilor. Hai sa mergem sa semnam actele si sa ne apucam de treaba pentru folosul comunitatii. Hai, poate mai castigam si altele si-n felu asta facem si noi un ban pe langa proiectele private, sa stam la suprafata, ca nu-i ca-n occident unde facand proiecte la casute, faci si tu o casuta pe 2 nivele numa pentru tine. La noi faci mall-uri ca sa-ti poti lua o masina. In fine, hai la contract sa semnam. "Ne pare rau dar s-a depus contestatie si a fost acceptata". Poftim ?! Pe ce bani ? " Pe 10 lei" . Dar e de 5 ori mai mare pretul. Pai da, dragi prieteni, contestatia arata ceva de genu: tu spui ca eu nu o fac la calitatea la care o faci tu, si deci hai mai bine dai 10 lei in loc de 2, dar stii o treaba nene, e facuta nemteste. Una, doua, le treci cu vederea, si-a luat statul pliciul, ca cel putin in cazul drumurilor stim cum sunt facute, numa nemteste nu dar la bani suntem ca-n Dubai. Dar cand ai licitatie dupa licitatie, castigate pe acelasi pretext, te revolti. Eu in momentul acesta ma revolt si nu prea am ce face ca nu ma voteaza lumea Presedinte (nici nu-i o idee buna ca dictator ma fac si ii execut pe toti care fura - si desi asta ar fi o chestie ok, nu pot sa garantez ca n-o sa-mi placa si n-o sa ajung Ceausescu 2). Revenind!!! Cum cacat stii tu la ce calitate fac io, Fane instalatorul, lucrarea ? E un pretext, se fura bani, trebuie oprit. Ceea ce ne aduce la urmatoarea idee pe agenda.

Iti fura din paine si n-ai ce face
sursa: yogaesoteric.net 
 
Cum reparam sistemul

             In primul rand eliminam toate conditiile proaste, poate hai, lasam ISO-ul. Dar daca omu are niste datorii micute, il lasam, in felu asta poate isi plateste din datorii si ramane in afacere. In al doilea rand, eliminam contestatiile. Si introducem regula urmatoare : tu vii si spui ca faci proiectul pana pe 1 IULIE da ? Bun, io-ti dau 50% avans, ca sa ai resurse sa lucrezi, obligatoriu. Si pe 1 IULIE iti bat la usa. " Ai terminat planul ? "  "Ah pai stii...". Nicio problema, 1% penalizare pe zi. Ganditi-va, 3 luni de intarziere si omul a pierdut tot proiectul. Si daca renunta la el 50% penalizare peste valoarea initiala a proiectului. Care-i problema ? Te-ai bagat la ceva ce nu era de nasul tau, m-ai mintit si platesti in cel mai dur stil capitalist posibil.  Pentru ca e vorba de banutul poporului, si 22 de milioane de oameni vor rezultate de cea mai buna calitate, la cele mai bune preturi. In plus introducem niste standarde foarte clare pentru fiecare licitatie. Nu aderi la standardele respective, REFACI TOT LA STANDARD (fara sa se prelungeasca termenul de la care incep penalizarile) sau in caz extrem, pierzi 50% din valoarea contractului.
             In sistemul actual, daca io iti cer sa faci un drum care tine 60 de tone pentru traficul greu si asfaltul crapa si se formeaza gropi, contractele sunt facute in asa fel incat tot autoritatile suporta cheltuielile de reparare. Si nu vorbim de faptul ca apar gropi la 10 ani dupa ce-a fost turnat. Apar gropi in prima iarna. Nu e normal.
             Si ca sa punem capac, sa fie cu adevarat accesibil tuturor, fa-l ONLINE. Precum Okazii frate. Te inscrii, bagi datele firmei, documente scanate, tot. Esti verificat de un functionar, si gata you're in business. Licitezi, castigi, ti se trimite automat contractul prin curier sau fax sa-l semnezi si-l returnezi obligatoriu prin curier (unu din exemplare, ca unu ramane la tine). Si se aplica toate mentiunile de mai sus. Un sistem civilizat, fara posibilitate de coruptie, sa fie securizat. Si cand primaria X cere lucrarea, sa aibe banii bagati deoparte si sa fie blocati automat pe transe de cate un an, sa ne asiguram ca oamenii isi iau banii si nu fac munca in folosul comunitatii.
            Evident, ironic, sistemul care ar trebui sa elimine furturile din licitatii va fi construit pe baza unui furt 100% sigur. Vor construi probabil un datacenter imens, inutil, ce va costa milioane de dolari, dar nu-i nimic, macar sa fie ala ultimul furt pe care trebuie sa-l mai induram.
         

      Am avut bunavointa sa scriu mai mult decat as fi crezut initial. Bagati commenturi acolo, injurati, etc., totu se accepta ca suntem baieti mari (si fete mari :D ).