sâmbătă, 5 aprilie 2008

A trecut summit-ul...

   Si asa s-a terminat si summit-ul NATO, iar deciziile sunt foarte importante :

       In primul rand, NATO se largeste cu doua state, si se va largi si cu un al treilea stat, Macedonia cand statul isi va rezolva problema numelui cu Grecia (din punctul meu de vedere sa se numeasca Makedonia si se rezolva, sau sa declare public si sa semneze un acord cu Grecia ca nu va avea niciodata pretentii la regiunea Macedonia din Grecia).
        In al doilea rand daca asta a fost tot summit-ul NATO atunci nici ca a meritat. Sa recapitulam : 
             - traficul dat complet peste cap
             - o groaza de bani cheltuiti din bugetul public pentru organizare summit-ului
             - am fost tratati ca niste potentiali teroristi pe toata durata summit-ului
             - pierdere economica destul de substantiala din cauza opririi functionarii unor firme si a celor doua aeroporturi (total sau partial).

         Si ce am primit ? Cam nimic, in mare. Iar pe langa asta in prima zi de summit nu a fost decat un mare dineu de rasfat la palatul cotroceni, in a doua zi de summit au fost cateva sedinte iar in a treia zi de summit o singura sedinta in care Putin si-a exprimat neplacerea ca scutul antiracheta ii va scoate orice avantaj in negocieri pentru ca nu va mai putea ameninta cu rachetele sale nucleare. 

    In concluzie, nu a fost nimic interesant, ziaristii inca mai confunda Bucuresti cu Budapesta (vezi reuters care este totusi o importanta sursa de stiri) si noi nu am iesit cu nimic in castig, inafara de cateva zone din bucuresti amenajate dar care vor fi date probabil uitarii si se vor reintoarce in habitatul lor natural, adica plin de boschetari, jeg si asa mai departe.

marți, 1 aprilie 2008

NATO - Alianta aliantelor



      Na ca a venit si momentul in care mai marii lumii pasesc toti deodata in Bucuresti. Si toate astea nu cu o invitatie facuta de catre iubitul  nostru presedinte Traian Basescu (poate nu chiar asa iubit dar sa sarim peste asta), ci cu ocazia Summit-ului NATO 2008.
     La ora la care scriu acest articol, presedintele american, George W. Bush deja a aterizat la Bucuresti si acuma probabil bea un coniac impreuna cu ambasadorul american la Bucuresti.
     Din cealalta parte a globului, din Rusia, nu se stie daca Putin va veni sau nu la Bucuresti pana la urma. Putin a amenintat ca daca este sustinuta aderarea Ucrainei si Georgiei la NATO, isi va indrepta misilele spre Ucraina. Ca atare, o miscare desteapta ar fi fost sa dam sperante de aderare Ucrainei si Georgiei dar sa nu le invitam. Si deci asta a si facut Bush, in vizita sa oficiala la Kiev de ieri: a spus ucrainei ca sprijina pana la capat aderarea Ucrainei la NATO... mda. Acuma probabil Putin este nervos pana peste limite despre vizita lui Bush si se pare ca pana la urma totul se rezuma la politica: Bush vrea sa lase o realizare in spate, in momentul in care va parasi scaunul de la Casa Alba in 2009, iar Putin vrea acelasi lucru pentru luna mai (desi el pare ceva mai radical).

       Peste toate aceste discutii parca fara sens pentru unii dintre noi dar care ne implica in mod indirect in politica internationala si ridica tensiuni, traficul din Bucuresti este dat peste cap cu totul incepand de azi, luni, pana vineri inclusiv. Deja noile culoare au facut victime... la propriu. O fata a fost lovita de o masina pe Kiseleff pierzandu-si viata in urma accidentului, cu toate ca politistii erau la cativa metri distanta.
       Insa multi oameni au liber de la locul de munca in aceste zile, deci traficul va fi destul de usor. Acum daca ati citit aceste cuvinte nu va indreptati imediat spre masina. Nu mai aveti 3 benzi pe sens in unele locuri, aveti doar o banda. Zonele neafectate de coloanele oficiale sunt si cele care au ramas in "lumea libera", adica zone precum Militari, Colentina, Pantelimon si Berceni in care esti liber sa mergi unde vrei. Daca intri insa in centrul capitalei, accesul pe rutele coloanelor oficiale se va face pe baza de acte de identitate, iar toti pietonii vor fi atent monitorizati de catre serviciile secrete romane si de catre SPP (lunetistii mai ales, sa speram ca nu vor pune pariuri daca pot nimeri un om de la x metri distanta).

       Cei mai multi dintre noi ii vrem afara pe toti demnitarii straini, la fel le dorim si presedintilor din statele membre NATO. Insa eu zic ca totul e frumos si bine. Centrul capitalei este curat, nu sunt masini parcate, nu nimic. Nici macar o frunza pe jos daca nu a fost pusa acolo cu intentie de catre SRI sau SPP. Prezenta politiei este cea care ar trebui sa fie in fiecare in tot orasul Bucuresti si de fapt in orice oras romanesc. Poate pentru o data in 20 de ani, isi vor face si ei treaba asa cum trebuie :) .

     Numai bine, va invit sa comentati...