miercuri, 13 februarie 2008

Inventii care au schimbat lumea: Computerul

Fara inventia urmatoare, acest articol nu ar fi posibil. Dar nu este scrisul. Fara aceasta, avioanele nu ar putea zbura…dar nu este motorul cu reactie. Fara ea, banii ar inceta efectiv sa mai existe, toate societatile moderne s-ar prabusi. Si cel mai rau… nu mi-as putea porni masina : deci un tentativ ura pentru … computer.

 

            Computerele cu siguranta au schimbat societatea, au eliminat eroarea (in mare parte cel putin) si pot face calcule matematice mult mai rapid, ba chiar noii roboti care se bazeaza pe computere, pot taia si legume fara probleme. Sunt in multe privinte o fiinta umana mult mai rapida. Pe de alta parte, computerele sunt incete, batute in cap. De exemplu scriu articolul si deodata computerul se opreste, pur si simplu. Il deschid dar spune ca trebuie sa imi verifice hard drive-ul pentru ca nu l-am inchis cum trebuie. NICI NU TE-AM INCHIS, idiotenie ce esti. Si ce este si mai rau este faptul ca ele au devenit o parte integranta din viata noastra, fara ele nu ne mai putem descurca.

            In trecut pentru a scrie un articol si pentru a-l publica trebuia sa scrii articolul, sa il trimiti la un dactilograf care decidea cum va arata articolul in pagina. Pe urma prin miracolul topirii metalului se formau matrite din metal cu articolul tau , totul era aranjat si urma printarea, si aceea la randul ei o treaba deloc usoara. Acum, scriu de acasa, un articol complet, deschid pagina de administrare a blog-ului si dau copy paste si am terminat. In redactii, situatia nu este altfel. Un jurnalist scrie articolul, il trimite prin e-mail sau via networking unui singur om care se ocupa de aranjarea in pagina, punerea imaginilor, etc, si trimiterea catre o imprimanta de capacitate mare, normal si aceasta automatica. Totu este deci mult mai usor, mult mai accesibil. Insa lucrul fascinant este faptul ca luam computerul de-a gata inventat de cand exista lumea. De fapt istoria sa este o poveste care se intinde peste 300 de ani de evolutie. Este o poveste despre exces si obsesie. Si ca orice numim acum civilizatie, totul a inceput si revolutia industriala. In timpul revolutiei industriale, lumea se bucura de varful civilizatiei europene. Insa toate masinariile erau controlate de oameni si asa cum stim,oamenii fac greseli. Trebuia inventat ceva care sa schimbe acest lucru, trebuia inventat… computerul, un creier mecanic. Dar pentru ca ideea sa fie inventata, a trebuit un om cu un creion. Charles Babbidge, era un respectat economist si un membru al societatii roiale. Dar totul a mers prost. Cand a murit 130 de ani in urma, nimeni nu a mers la inmormantarea sa. El s-a cufundat in studiul miracolelor biblice si a calculat ca sansele de a fi ridicat din morti erau 1 din 1000.000.000.000…ciudat. Dar acesta era un om care s-a copt singur intr-un cuptor timp de 4 minute pentru a afla ce se intampla. Babbidge era un nebun complet. Era obsedat de matematica, de tabelatie, fiecare lucru din viata sa trebuia pus intr-un plan matematic. El este cel care a inventat o masinarie mecanica, capabila de calcule matematice care putea fi programata sa calculeze practic orice. Este ceea ce noi am fi numit un computer, este ceea ce oamenii din ziua aceea numeau un miracol. Statul i-a dat cateva mii de lire sterline pentru a continua lucrul, insa nu a reusit niciodata sa termine. Inginerul sau care construia intreaga masinarie a renuntat dupa ce cei doi s-au certat. Babbidge nu a mai fost luat in serios niciodata, desi avea idei stralucite. Ceea ce trebuia sa devina a fost insa construit pana la urma in zilele noastre cu ocazia implinirii a 200 de ani de la inventia lui Babbidge. Este capabila de calcule monstruoase, cum ar fi calcule balistice.

            Insa computerul a devenit o realitate abia 80 de ani mai tarziu, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in timp ce Anglia era atacata de fortele naziste. El a fost construit de Tommy Flowers ca un mijloc de a sparge cifrul Lorenz pe care chiar Hitler insusi il folosea. Si a fost un succes, se numea Colossus. Insa pentru ca era un computer din timpul razboiului ce facea lucruri pentru…armata, a fost declarat ca fiind top secret si Tommy Flowers, neavand voie sa vorbeasca nimanui despre inventia sa, nu a putut obtine sprijin universitar pentru ideile sale de computer. Deci pana la urma, nimeni nu a stiut de ceea ce Flowers inventase timp de mai bine de 50 de ani. Bineinteles, un alt grup, mult mai putin secretivi, numiti… americani… au inventat computerul, folosing ideile lui Flowers. Acestea erau bineinteles controlate tot de armata. Chiar seful IBM a zis intr-o zi “Probabil lumea va avea la un moment dat nevoie de doar 5 computere”. Nu exista conceptul ca un computer putea fi folosit de catre oameni obisnuiti, civili. Abia in 1980 conceptul devine realitate, dupa Xerox Parc, prin computerele Apple, care la randul lor se foloseau de ideile de la Xerox Parc pentru interfata grafica pentru Lisa, primul lor computer cu interfata grafica user-friendly. Pe urma a urmat Windows ca sistem de operare, computerele devenind din ce in ce mai puternice. Astazi un cip cu silicon are puterea a 100 000 de computere Colossus, avand 400 000 000 de “switches”, pe cand Colossus avea doar 2000 de valve, adica doar 2000 de “switches”.

            Insa evolutia computerului nu se opreste nimic. Unul dintre lucrurile de care omenirea se teme este aparitia unui robot precum Terminatorul care pur si simplu nu se va opri niciodata. Insa in prezent un aspirator “inteligent” de sufragerie care nu stie unde se termina covorul dar cica stie sa aspire singur, este tot ce avem mai infricosator. Pe de alta parte echipe intregi de roboti cu un aspect de caini se lupta in RoboCup, cupa de fotbal a robotilor. Ideea este ca pana in 2050, o echipa de roboti va putea invinge o echipa formata din oameni. Insa haideti sa fim putin pesimisti. In 1980 spuneau ca luna va fi colonizata de oameni pana in 2010 si totusi ne vedem acum foarte aproape de acest termen ca nici nu stim cum sa trimitem omul pe Luna, mai bine zis cum se poate descurca singur fara mare ajutor de pe Pamant. Deci din asta invatam ca nu suntem foarte buni la facut previziuni.

 

         O zi buna.

Un comentariu:

Anonim spunea...

heh, daca computerul era inventat acum 200 de ani era bine. Acum ne puteam lafai cu roboti.