vineri, 10 iunie 2011

Ramanem fara IP-uri

       Multa lume stia de ceva timp ca adresele IPv4 curente se vor termina. De ce ? Pai e simplu, sunt doar vreo 4.3 miliarde de adrese IPv4 disponibile. Si suntem vreo 7 miliarde de oameni dintre care 2 miliarde avem internet. Da, stiu, nu iese matematica, dar daca punem la socoteala faptul ca pentru fiecare om care are acces la internet se consuma aproximativ 2-4 adrese ip, nu mai este asa ciudat. Ganditi-va, probabil aveti internet pe mobil, aveti una sau doua adrese acasa si mai aveti o adresa la munca. Pe langa toate astea, mai punem la socoteala si faptul ca sunt atatea institutii si companii care inca mai au adrese IPv4 disponibile desi nu sunt provideri de internet.
      De ce nu s-au gandit cei care au inventat protocolul IPv4 ? Pai protocolul s-a inventat prin anii '70 si atunci nici nu existau computere personale. Chiar seful IBM zicea ca planeta va avea nevoie in final de doar vreo 5 computere. Dar prin 1980 internetul a inceput usor usor sa prinda forma, iar din '90 incoace, numarul celor care erau conectati la internet a explodat. A devenit clar ca in final numarul nu va fi suficient.

Cand ramanem fara adrese IPv4?

      Va puteti lua gandul de la adrese IPv4 statice in Asia. Ultimele blocuri de adrese au fost deja impartite organizatiilor regionale de gestionare a adreselor. APNIC (organizatia responsabila pentru ASIA), a impus pe 15 Aprilie 2011 un sistem de urgenta, in sensu ca fiecare membru (ISP, institutie, etc.) are voie sa ceara doar 1024 de adrese de IP, o singura data. In felul asta, vor mai avea adrese IPv4 pentru cativa ani, dar nu la modul in care se consuma. Ceea ce inseamna ca toti membrii organizatiei trebuie sa-si foloseasca aceste adrese pentru a usura tranzitia la IPv6 (care este explicat mai jos). Deoarece IPv4 nu poate comunica deloc cu IPv6, trebuie ca cele doua sa fie conectate prin sisteme intermediare. Dar asta inseamna ca eu, Gigi Barosanu' cu datacenter, am nevoie si de IPv4, dar si de IPv6, pentru a permite conectarea tuturor utilizatorilor.
       Cat despre restul lumii, Europa va ramane fara adrese la sfarsitul lui 2011, sau inceputul lui 2012. Probabil va adopta aceeasi tehnica pe care APNIC a folosit-o.
evolutia numarului de adrese IPv4 disponibile global 

Ce e de facut ? 

     Solutia a fost deja gasita, dar voi v-ati dat seama de asta, ca sunteti cititori inteligenti (d-aia nici nu scriu cu diacritice, heh). Da, e vorba de IPv6, si a fost introdus inca din 1996, dar exista o problema. Asa cum am zis mai sus, IPv4 si IPv6 sunt tehnic retele paralele, cu alte cuvinte, nu pot comunica direct una cu alta. Si daca asta nu e o problema, rata de penetrare a adreselor IPv6 era in 2008 la 1% pentru orice tara, conform Google. In momentul de fata, din top 1 milion de site-uri, doar 0.15% sunt accesibile folosind numai IPv6, iar din numarul total de utilizatori de internet, 0.27% nu pot accesa site-uri ce folosesc numai IPv4.
     numarul de alocari lunare a adreselor IPv6  incepand cu 2003

        Putem observa spike-ul incepand cu 2011, mai ales din partea APNIC (Asia) si RIPE (care acopera Europa). Este ceva normal, pentru ca tranzitia sa fie un succes, cati mai multi provideri de servicii pe internet (servicii web hosting, datacentere, etc.) au nevoie de IPv6 dar si de IPv4, pentru ca orice noi utilizatori de internet (ce momentan nu au nicio adresa IP) care vor veni peste 2 ani, sa primeasca numai IPv6, dar nici sa n-aiba probleme in accesarea site-urilor. Tot nu se rezolva in totalitate, dar e mai simplu decat sa continui sa dai adrese IPv4 tuturor pentru urmatorii 10 ani (ceea ce nu e posibil).

Cum arata si cand ramanem fara IPv6 atunci? 

      Arata de genul 2001:252:0:1::2008:6 spre deosebire de IPv4 care arata cam asa: 86.254.147.658. Personal cred ca IPv4 arata mai bine, dar nu-i loc domne' .
      Niciodata. Sunt atat de multe adrese IP disponibile sunt acest protocol incat nu am loc sa scriu numarul (1.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 - bine am mintit, am loc). Asta inseamna ca pentru fiecare locuitor al planetei sunt disponibile muuuulte adrese, peste cateva miliarde (cifra e 5×10 la puterea 28). Deci n-avem probleme.

De ce nu s-a facut asta mai devreme? 

     Fac pariu ca acelasi lucru se intreba si Truman cand au picat bombele atomice in Japonia. Dar motivele sunt complet diferite. Protocolul nou presupune in primul rand investitii separate in sisteme de legatura cu reteaua IPv4, si chiar daca nu e mare investitie, lumea nu e dispusa sa dea bani pentru ceva ce nu e ABSOLUT necesar, cel putin asta gandeau oamenii acum 5 ani.

     In plus, protocolul are ceva probleme, inclusiv probleme de securitate. Si in final, desi acum toate sisteme de operare suporta IPv6, asta nu s-a intamplat pana la Service Pack 1 pentru Windows XP, iar majoritatea routerelor si placilor de retea nu au suportat protocolul pana dupa acest update pentru Windows.
     Cu alte cuvinte a fost o lipsa de initiativa din partea marilor companii. Abia pe 8 Iunie 2011 (da, acum 2 zile), Google, Yahoo, Facebook si Akamai au pus suport complet pentru adresele noi, fara nevoia de a mai face ceva complicat din partea utilizatorului.

Concluzie 

    Daca faci webhosting la tine acasa, asigura-te ca cineva ce are numai adresa noua poate accesa site-ul sau serviciul tau. Daca esti utilizator, vezi cand si cum poti obtine adresa IPv6 contactand providerul tau de internet (cel mai probabil totul va decurge fara sa fie nevoie de interventia voastra, veti primi o instiintare ca ati primit adresa IPv6 si aia e).
    Cu siguranta vor exista probleme, oameni care sa nu poata accesa anumite site-uri sau servicii, dar numarul lor va fi redus (sa speram), mai ales ca sa se fac presiuni din partea tuturor sa se adopte cat mai repede noile adrese.  

Niciun comentariu: